Kadar se med pogovorom pojavi beseda pogreb je prva misel seveda žalost. Zraven krste, žare, nagrobnega spomenika oz. pokopališča so to povsem običajne stvari, ki so povezane s smrtjo in posmrtnimi postopki. Podjetje Capsula Mundi se je zadeve lotilo malo drugače. Capsula Mundi  eksperimentira z edinstveno metodo pokopa, ki pokojnika učinkovito spremeni v drevo.

 

Kako deluje?

Ideja je precej preprosta in proces je v bistvu le življenjski cikel. Pokojnika se položi v posebej izdelan strok oz. kokon v obliki jajčeca, ki deluje kot seme za drevo. Ta strok s semeni in pokojnikom se nato zakoplje v zemljo z drevesom na vrhu. Strok je izdelan iz 100% bio razgradljivega koruznega in krompirjevega škroba, ki se s časoma popolnoma razgradi. Telo pokojnika bo začelo razpadati in se preoblikovati v hranila, ki jih bo drevo nato absorbiralo skozi korenine.

Strok, ki nadomešča tradicionalno krsto, je pravzaprav popolnoma ekološki in biološko razgradljiv, kar drevesu omogoča rast. Da bi to omogočili, se človeško telo, ko je v grobu, pretvori v hranila. Sprva se sliši precej nenavadno, vendar je to povsem naraven proces. Telesa bo treba dati v stroke pred smrtno okorelostjo, kadar je to mogoče.

Takšen način pokopa ljubljenim omogoča, da njihovi pokojni svojci večno živijo kot del drevesa. Tak način pokopa, bi pokopališča naredia bolj zelena. Namesto mrzlega kamenja bi iz pokopališča nastal spominski gozd, kjer jih lahko prijatelji in družina obiščejo, se sprehajajo in skrbijo za svoja drevesa.



 

Oblikovalca Raoul Bretzel in Anna Citelli. 

Francesco D'Angelo in Adriano Del Ferro/Capsula Mundi


Zakonodaja in okolje

Žal so takšni pokopi po večini Evrope še nezakoniti. Zakonodaja namreč zahteva, da se pokojnika pokoplje v ali v krsto ali v žaro. Sprememba zakonodaje, bi vsekakor bila dobrodošla, saj bi se onesnaženje, ki nastane ob kremiranju ali balzamiranju bistveno zmanjšalo. Prav tako bi se zmanjšala poraba energentov, ki so potrebni za proces kremiranja.


Povzeto po www.businessinsider.com