Ta pokopališča po vsem svetu so dom bleščeče arhitekture, dih jemajočih razgledov in ganljivih spomenikov mrtvim. Kot grobišča, pokopališča niso vedno povezana z lepoto. Toda ta pokopališča presegajo svojo vlogo preprostega pokopališča. So namreč tudi kraji za ogled zgodovinske arhitekture, verskega romanja, poklanjanja mrtvim in uživanju v miru narave.


Od slovitega pokopališča Pere Lachaise v Parizu do manj znanega pokopališča Okunoin na Japonskem je tukaj 10 najlepših pokopališč na svetu.

 

1. Pokopališče Pere Lachaise, Pariz, Francija

Pokopališče Cimetière du Père-Lachaise ali pokopališče Pere Lachaise je ustanovil Napoleon I. leta 1804. Sprva so se ga izogibali, ker je bilo preveč oddaljeno od mestnega središča, sčasoma pa je postalo priljubljeno po ostankih nekaterih odmevnih osebnosti, vključno s francoskim filozofom Pierrom Abélardom, ki so ga tja preselili v okviru marketinške kampanje.

Pere Lachaise se zdaj ponaša z vrsto ikoničnih prebivalcev, vključno z romanopiscem Marcelom Proustom, dramatikom Oscarjem Wildeom in frontmanom skupine The Doors Jimom Morrisonom. Enakomerno mirno, lepo in strašljivo je pokopališče Pere Lachaise zdaj najbolj obiskano pokopališče na svetu. Obsega 44 hektarjev in vsebuje več kot 70.000 grobišč.




Pere Lachaise, Pariz, Francija Slika: Getty



2. Pokopališče Highgate, London, Združeno kraljestvo

Pokopališče Highgate v severnem Londonu je bilo odprto leta 1839 kot del načrta za zagotavljanje 7 velikih in sodobnih pokopališč, zdaj znanih kot "Magnificent Seven", okoli zunanjega dela osrednjega Londona. Danes je razdeljen na vzhodni in zahodni del in je svetovno znan kot grobišče Karla Marxa.

Pokopališče Highgate, ki je včasih označeno kot "viktorijanska Valhalla", je znano po svojih dovršenih neogotskih grobnicah, izklesanih kamnitih angelih in mavzolejih. V okoli 53.000 grobovih je na celotnem mestu pokopanih približno 170.000 ljudi.



Pokopališče Highgate, London, Združeno kraljestvo, Slika: John Cox - flickr



3. Staro judovsko pokopališče, Praga, Češka

Staro judovsko pokopališče v Pragi se ponaša z okoli 12.000 nagrobniki, vendar naj bi hranilo okoli 100.000 trupel. Judovski običaji ne dovoljujejo zapuščanja starih grobov in praška judovska skupnost nikoli ni mogla razširiti mesta. Kot taka se domneva, da so bila trupla tam pokopana eno nad drugim, kar je na koncu dvignilo površino pokopališča za nekaj metrov višje od okoliških ulic.

Ni jasno, kdaj je bilo staro judovsko pokopališče v Pragi ustanovljeno, vendar je najstarejši vidni nagrobnik rabina in pesnika Avigdorja Kara iz leta 1439. Med prenatrpanimi grobovi ležijo grobovi ustvarjalca golema, rabina Loewa (um. 1609). ) in nekdanjega župana praške judovske četrti Mordechai Maisela (um. 1601).



Staro judovsko pokopališče, Praga, Češka, Slika: wikimedia



4. Pokopališče La Recoleta, Buenos Aires, Argentina

Cementerio de la Recoleta ali pokopališče La Recoleta je pokopališče iz 19. stoletja v argentinski prestolnici Buenos Aires. Zaradi močvirnatega območja so na območju nadzemni mavzoleji in ne grobišča. La Recoleta se zdaj razteza na 14 hektarjih in vsebuje več kot 4000 obokov, od katerih jih je 94 razglašenih za nacionalne zgodovinske spomenike.

Razkošno in veličastno pokopališče La Recoleta spominja na mesto bolj kot na grobišče s svojimi impresivnimi neoklasicističnimi vrati, ki se odpirajo na vijugaste ulice z drevesi in mavzoleji. To je ena izmed najbolj priljubljenih znamenitosti Buenos Airesa in se ponaša z nekaterimi ikoničnimi grobovi, vključno z grobovi igralke in nekdanje argentinske prve dame Eve Perón.




Pokopališče La Recoleta, Buenos Aires, Argentina, Slika: Tomas Etchevers



5. Nacionalno pokopališče Arlington, Virginia, ZDA

Nacionalno pokopališče Arlington je hkrati vojaško pokopališče in cenjeni spomenik padlim ameriškim vojakom. Pokopališče je začelo kot hiša - Arlington House - zgrajena v spomin na predsednika Georgea Washingtona. Ker pa so se med ameriško državljansko vojno (1861-1865) število žrtev povečalo, je bilo zemljišče imenovano za nacionalno pokopališče. Pred koncem vojne je bilo tam pokopanih okoli 5000 vojakov.

Z leti je Arlingtonsko nacionalno pokopališče služilo kot spomin na vse ameriško vojaško osebje, ki je padlo za svojo državo. Na nacionalnem pokopališču v Arlingtonu je zdaj približno 300.000 grobov, ki so vsi lepo poravnani in vsak z belim nagrobnikom. 




Nacionalno pokopališče Arlington, Virginia, ZDA, Slika: Hang Dinh / Shutterstock



6. Oljska gora, Jeruzalem, Izrael

Oljčna gora, ki se nahaja ob starem mestnem jedru Jeruzalema, je grobišče, ki je dobilo ime po številnih oljkah, ki so nekoč pokrivale območje. Oljska gora je zelo cenjena in globoko sveto mesto, ki velja za velikega pomena za Jude, kristjane in muslimane.

Oljska gora je dom svetopisemskih kraljev, rabinov in krščanskih prerokov in že približno 3000 let uporabljena kot pokopališče. Njene grobnice so peščene barve in se dvigajo nad Jeruzalemom in domneva se, da vsebujejo posmrtne ostanke približno 150.000 Judov.




Oljska gora, Jeruzalem, Izrael, Slika: Robert Hoetink / Shutterstock.com



7. Veselo pokopališče, Sapanta, Romunija

Veselo pokopališče v Sapanti v Romuniji ni tipično grobišče: vsak grob je označen z vklesanim križem, na katerem so načečkani humorni verzi in vgravirane slike. Ideja avtorja je razmišljati o življenju pokojnika z nasmehom, sklicevanjem na cenjene trenutke in zbijati šale – ne glede na to, kako nesramno ali tvegano se nam to zdi.

Med letoma 1935 in 1977 so bile vse rezbarije, slike in napisi delo Stana Ioana Pătraşa. Potem ko je izrezljal svoj križ, je kasneje delo predal vajencu Dumitru Popu. Veselo pokopališče je zdaj aktivno pokopališče, narodni muzej in priljubljeno turistično mesto.




Veselo pokopališče, Sapanta, Romunija, Slika: Danilovski / Shutterstock



8. Pokopališče Okunoin, prefektura Wakayama, Japonska

Okunoin je iz leta 816 našega štetja največje japonsko pokopališče in eno najbolj cenjenih verskih območij, ker je tam pokopan ustanovitelj šingonskega budizma Kobo Daishi. Pot do Daishijevega mavzoleja je obložena z grobovi več kot 200.000 menihov, osvetljenih z 10.000 lučmi in obložena z velikanskimi, z mahom pokritimi borovci.

V Okunoinu je tudi veliko sodobnih nagrobnih spomenikov, vključno z vesoljsko ladjo, skodelico kave in spomenikom termitom. Okunoin, ki je zdaj del Unescove svetovne dediščine, velja za eno najbolj mirnih pokopališč na svetu.




Pokopališče Okunoin, prefektura Wakayama, Japonska, Slika: Daniel Vine Photography / Shutterstock



9. Pokopališče Jardines del Humaya, Culiacán, Mehika

Jardines del Humaya je pokopališče zunaj mesta Culiacán v mehiški zvezni državi Sinaloa, ustanovljeno leta 1969. Kartel Sinaloa je znan po svojih dejavnostih povezanih z drogami in nasilju. Pokopališče je postalo znano po svojih mavzolejih, zgrajenih za pokojne člane kartela, ki so edinstveni in razkošni v svojem slogu. Spominjajo na hiše iz resničnega življenja in s tem povezano razkošje, ki so ga bili deležni člani kartela pred svojo smrtjo.




Pokopališče Jardines del Humaya, Culiacán, Mehika, Slika: paginasieste



10. Pokopališče Waverley, Sydney, Avstralija

Pokopališče Waverley je dramatično pokopališče, ki se dviga nad južnim Pacifikom blizu Sydneyja v Avstraliji. Številni njeni nagrobniki so izklesani iz italijanskega marmorja Carrara, ki pod avstralskim soncem izžareva svetlo belo barvo.

Pokopališče Waverley se uporablja kot pokopališče od leta 1877, ko so bili na vrhu pečine med Bondijem in Brontejem postavljeni prvi nagrobniki. Zdaj je zaščitena dediščina in je dom različnih vplivnih Avstralcev, vključno s Henryjem Lawsonom, Julesom Archibaldom in Reubenom Utherjem.




Pokopališče Waverley, Sydney, Avstralija, Slika: Kgbo


Povzeto po: historyhit.com