V tem članku so predstavljene slike edinstvenih pokopališč z vsega sveta. Namen kompilacije je prikazati različne oblike in sloge pokopališč, ki presegajo priljubljeni viktorijanski slog. Pokopališča odražajo pogled družbe na življenje in smrt, zaradi česar so več kot le turistična atrakcija. Tudi estetika pokopališč je lahko odločilen dejavnik pri odločitvi posameznika za večno počivališče.

 

#1 Mosfellsbæjarkirkjugarður (Islandija)



Ko se bliža božič, prebivalci Reykjavika počastijo svoje umrle ljubljene tako, da okrasijo grobove s svečami in lučmi. Ta tradicionalna razsvetljava je običajna praksa v praznični sezoni.

 

#2 Neptunov spominski greben (ZDA)



Umetni greben, ki ga je zasnoval umetnik Kim Brandell, se nahaja ob obali Floride. Služi kot kolumbarij, ki ščiti pepel pokojnikov z majhnimi ploščicami z njihovimi imeni. Če želite obiskati mesto, se morate potopiti v ocean.

 

#3 Sagada Xuán Guān (Filipini)



Medtem ko je praksa obešanja krst običajna na Kitajskem in v Indoneziji, so Filipini najbolj obiskan kraj za spoznavanje te tradicije prednikov. Pokojnik je pokopan v položaju zarodka v krsti, ki so jo izdelali, ko je bil živ, rezerviran samo za pomembne člane skupnosti. Znano je, da je bila le ena ženska pokopana na ta časten način.

 

#4 Okuno-In (Japonska)



To mesto, ki velja za najlepše mistično pokopališče na svetu, je obdano s cedrami in ima 120 templjev. Menih Kukai je leta 819 na gori Koya ustanovil eno glavnih šol japonskega budizma. Nirvano je dosegel med meditacijo in njegov mavzolej je priljubljeno mesto.

 

#5 Cementerio De Atacama (Čile)



Počivališče tistih, ki so okoli leta 1900 prišli v puščavo Atacama iskat blaginjo. Sušno podnebje je lesenim grobnicam dalo mračen videz.

 

#6 Nghĩa Trang An Bắng (Vietnam)



To mesto, ki je pogovorno znano kot "mesto duhov", je ekstravagantno okrašeno v vietnamskem tradicionalnem slogu, ki spominja na njegove imperialne čase.

 

#7 Cimetière De Morne-À-L'eau (Francija)



Ustvarjen izključno za prebivalce Guadeloupa, tukajšnja tradicija pokriva grobnice s črno-belimi mozaiki, katerih izvor ostaja neznan. Mnogi ga povezujejo s simboliko življenja in smrti.

 

#8 Catacombe Dei Cappuccini Di Palermo (Italija)



Zaradi odkritij v procesu mumificiranja so katakombe bratov kapucinov v Palermu postale iskano mesto za pokope. Biti pokopan tukaj je med Sicilijanci znak družbenega prestiža.

 

#9 Nokhur (Turkmenistan)



Prebivalci regije Nokhur zelo cenijo koze zaradi njihove moči in poguma. Zato na vhode hiš in na nagrobnike na pokopališču obešajo kozje rogove v znak spoštovanja do prednikov. Ta starodavna tradicija sega v čas Aleksandra Velikega.

 

#10 Memorial Necrópole Ecumênica (Brazilija)



Ta 14-nadstropna stavba, ki je znana kot najvišje pokopališče na svetu, je bila pionir koncepta vertikalnih pokopališč. Zgrajena je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in ima muzej zgodovinskih vozil, zaradi česar je nekonvencionalna destinacija za demistificiranje tradicionalnega obiska pokopališča.

 

#11 Gejig (Kenija)



To pokopališče, znano tudi kot severni steber Lothagam, je staro 5000 let in je eno najstarejših na svetu. Nomadska ljudstva Afrike so opravljala pastirske obredne žrtve, preden so svoje mrtve pokopali z živobarvnimi ogrlicami in okraski en meter globoko. Najdišče je obdano z megalitom

 

#12 Khalid Nabi (Iran)

 


Svojevrstno pokopališče, ki so ga našli v letih 1979-1980, prikazuje nagrobnike iz 17. stoletja, ki naj bi bili oblikovani kot človeški reproduktivni organi. Stran privablja tako turiste kot Irance, ki si pridejo zaželeti želje in na bližnja drevesa zavežejo trakove za srečo.


Povzeto po: boredpanda.com