»Eko-pogreb« ali »zeleni pokop« je v zadnjih nekaj letih naraščajoči trend. Poetree, najnovejši izum francoske industrijske oblikovalke Margauxa Ruyanta, je dobrodošel dodatek k številnim možnostim ob koncu življenja. Od podvodnega Neptunovega spominskega grebena do pokopališča Fernwood Green v dolini Mill Valley je zanimivo opazovati vse večji poudarek na zmanjševanju našega ogljičnega odtisa ne le v življenju, ampak tudi v smrti.


Vir: treehugger.com

Ruyanina zasnova ekološke žare ponuja edinstveno kremacijsko alternativo za tiste, ki imajo nagnjenost k zavesti planeta. Krčenje najpomembnejših naravnih gozdnih območij na Zemlji (kot je Amazonija) je danes postalo nekakšen poster za okoljske skrbi, in prav je tako.

Oblikovalka Ruyanta s Poetree želi, da se lotimo preprostega in simbolnega dejanja ustvarjanja okolja za uspevanje novega drevesa. Poetree žara tako opravlja nekakšno dvojno funkcijo; je hkrati posoda za posmrtne ostanke ljubljene osebe, pa tudi okoljsko napredna posoda, v katero lahko preživeli pokojnika posadijo sadiko spomina. Sajenje in skrb za drevo na koncu spodbujata občutek zavesti na več ravneh, pri čemer je ena okoljska, druga pa čustvena.


Kaj je Poetree?

Poetree je keramični prstan s posodo iz plute za pepel in odprtino na vrhu za drevo, iz katerega lahko požene. Pravzaprav je Poetree hibrid, ki združuje žaro in spomenik hkrati.

 


Slika: treehugger.com


Kako deluje

Ko se družina odloči za žaro Poetree, domov prinese ne le kremirano ljubljeno osebo, temveč tudi sadiko pušpana, ki jo bodo sčasoma posadili v žaro. Nato, ko se družina počuti pripravljeno, posadi sadiko v žaro Poetree. To je simbolično, poetično dejanje, ki začenja rast in skrb za novo življenje ob spoštovanju življenja ljubljene osebe, ki je pravkar umrla. Na ta način žara resnično spremlja družino skozi različne faze procesa žalovanja z milostjo in otipljivim občutkom okrevanja po tako težkem času.

Ko je Poetree položen v zemljo in ko je drevo dovolj zrelo bo plutovinasta posoda razpadla v zemljo, keramični obroč pa predstavlja nagrobnik za pokojnika – ki je zdaj tudi del drevesa. Trajnostno obeležje je znamenje njihovega minevanja, a hkrati tudi nežen opomnik na cikel življenja.



"Sajenje drevesa in skrb zanj na koncu spodbujata občutek zavesti na več ravneh, pri čemer je ena okoljska, druga pa čustvena."


Sama žara je lepo oblikovana in izdelana iz bele keramike, na kateri so vgravirani detajli pokojnika. Celoten koncept Poetreeja je za Ruyantovo »ohraniti postopek pogreba preprost« in »vrniti smrt nazaj v cikel obnove narave«.


    

Slika: treehugger.com


Poetree ponuja okoljsko ozaveščeno in čustveno osvežujoče sredstvo za sprejemanje smrti kot nujnega dela življenja. Kaj bi lahko obstajal boljši način za spopadanje s svojim strahom pred smrtjo kot z gojenjem novega življenja? In še posebej s takšno, ki je tako neločljivo povezana z življenjem in spominom ljubljene osebe.

 

Povzeto po: sevenponds.com